Něco málo o arabské kuchyni
Kořeny arabské kuchyně pocházejí od vaření "pod stanem". Recepty kočujících kmenů však byly spíše hrubými náčrtky než přesným kuchařským postupem. V jejich receptech se objevovaly dobře přemístitelné ingredience jako rýže nebo datle či "pojízdné zásoby" jako ovce nebo velbloudi.
Na karavanních cestách přes Střední východ byly objevovány stále nové a nové druhy koření a zeleniny a tak mohly být přidány k již existujícímu repertoáru. Každý nový objev byl přidán do stravy v množství stravitelném v určitému kmenu - je pravdou, že kuchaři věděli o možných odchylkách od stávajících receptů, které v podstatě založily arabské pokrmy dnešní doby.
Kočující beduíni ovlivňovali rozšíření arabské kuchyně, zejména ze Sýrie, Libanonu, Palestiny a Egypta, což mělo za následek různorodou kulturu pokrmů a nápojů. Libanon měl největší vliv na moderní středovýchodní kuchyni. Nemalou roli v tom hrálo podnikání Libanonců, které v podstatě pomohlo k šíření arabské kuchyně do celého moderního světa. Libanonský kuchařský vliv a obchodní zkušenosti dovedly poskytnout strukturu exotické kuchyně a uznat arabskou kuchyni jako mezinárodní.
Pohostinství v arabském světě si nezadá s ničím. A nelze to vyjádřit ničím lepším než letitým zvykem, kdy se čerstvě uvařená káva nebo mátový čaj podá každému hostovi, ať už při obchodním nebo přátelském setkání.
Zdroj : Dadala
Náhledy fotografií ze složky Arabsko-izraelská kuchyně